Αποτελεί την πιο αγαπημένη επιλογή οργάνου άθλησης! Οι λόγοι είναι πολλοί: Οι βολικές διαστάσεις του για διαμέρισμα, το σχετικά μικρότερο κόστος αγοράς σε σχέση με άλλα όργανα –είναι κι οι εποχές δύσκολες, περισσότερο όμως μάλλον η ανάμνηση κι η χαρά που μας έδινε στα μικρά μας χρόνια όπου τρέχοντας με το ποδήλατό μας στους δρόμους ζήσαμε τις καλύτερες στιγμές μας! Δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε για να
επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο άθλησης για τις δικές σας ανάγκες και θυμηθείτε παλιές, καλές εποχές.

Βάρος τροχού ή δίσκου
Όσο μεγαλύτερο βάρος τροχού διαθέτει ένα ποδήλατο, τόσο μεγαλύτερη είναι η αντοχή του στη χρήση ενώ ενδείκνυται για μεγαλύτερο βάρος χρήστη. Προσφέρει αρτιότερη ποιότητα κύλισης, αντισταθμίζει τη βαριά κι απρόσεχτη χρήση, συμβάλλει στη μακροζωία του οργάνου και στην αποτελεσματική εκγύμναση του χρήστη. Η πιο συνηθισμένη επιλογή βάρους δίσκου για άθληση στο σπίτι είναι μεταξύ 3 - 9kg.

Αντίσταση – ρύθμιση & μέτρηση
Τα πολύ παλιά μοντέλα στατικών ποδηλάτων δούλευαν με χρήση ιμάντα και διέθεταν στοιχειώδη χειροκίνητη ρύθμιση αντίστασης. Τα σημερινά μοντέλα προσφέρουν τις εξής επιλογές:
  • μαγνητική αντίσταση: η δυσκολία της άσκησης ρυθμίζεται από ειδικούς μαγνήτες τους οποίους ελέγχουμε χειροκίνητα συνήθως με περιστρεφόμενο κουμπί, σε κλίμακα αντίστασης μεταξύ 1 – 10 επίπεδα. Τα ποδήλατα αυτά δεν χρειάζονται παροχή ρεύματος για να λειτουργήσουν.
  • μαγνητική αντίσταση ελεγχόμενη από ηλεκτρικό μοτέρ: η αντίσταση ρυθμίζεται πάλι από μαγνήτες αλλά ο έλεγχός τους γίνεται ηλεκτρονικά από το κομπιούτερ του οργάνου σε κλίμακα συνήθως μεταξύ 1 – 10 επίπεδα. Προσφέρουν ευκολία ρύθμισης ενώ χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για να δουλέψουν.
  • ηλεκτρομαγνητική αντίσταση: ρυθμίζετε τη δυσκολία της προπόνησής σας από το κομπιούτερ του οργάνου. Προσφέρει ιδιαίτερα ακριβή μέτρηση αντίστασης σε watt με δυνατότητα ακόμη και πολύ μικρών αυξομειώσεων αλλά και σύγκριση με άλλα ποδήλατα χάρη στην αντικειμενικότητα της μέτρησης. Για παράδειγμα: εάν προπονήστε σε γυμναστήριο ή ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, μπορείτε να συνεχίσετε την προπόνησή σας στο σπίτι ακριβώς όπως στο γυμναστήριο ή στο φυσικοθεραπευτή σας ρυθμίζοντας την αντίσταση ακριβώς στα ίδια watt. Η λειτουργία γίνεται με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Ρυθμίσεις σκελετού
Κάθε όργανο άθλησης πρέπει να γίνει όσο το δυνατό πιο βολικό ανάλογα με το σωματότυπό μας για να μπορούμε να προπονούμαστε αποτελεσματικά, χωρίς περιττή καταπόνηση. Η πιο συνηθισμένη ρύθμιση είναι η κάθετη αυξομείωση ύψους της σέλας. Η σέλα μπορεί επίσης να ρυθμιστεί και οριζόντια ανάλογα με το ύψος του χρήστη ενώ κάποια μοντέλα δίνουν τη δυνατότητα απομάκρυνσης του τιμονιού από το κάθισμα. Πριν την τελική επιλογή σας ελέγξτε εάν το κάθισμα / σέλα είναι αναπαυτικό, εάν το ύψος ανάβασης είναι χαμηλό –απαραίτητο για τους ηλικιωμένους ή άτομα με δυσκολία κινήσεων, εάν υπάρχουν ρυθμιστές οριζοντίωσης στις βάσεις του ποδηλάτου για εξομάλυνση ανωμαλιών του εδάφους, αλλά και ροδάκια μεταφοράς για εύκολη μετακίνηση ή δυνατότητα αναδίπλωσης για αποθήκευση.

Computer προπόνησης
Βεβαιωθείτε ότι το στατικό ποδήλατο διαθέτει τις βασικές μετρήσεις όπως χρόνος προπόνησης, απόσταση, καύση θερμίδων ή μέτρηση καρδιακών παλμών εάν διαθέτει και τα αντίστοιχα αισθητήρια. Ειδικά τα μοντέλα που χρησιμοποιούν ρεύμα, προσφέρουν εύρος προγραμμάτων προπόνησης έτοιμων αλλά και με δυνατότητα δημιουργίας από το χρήστη. Εάν είστε προχωρημένος χρήστης, βεβαιωθείτε ότι καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματός σας.

Να γνωρίζετε επιπλέον ότι:
Άτομα με πρόβλημα στη μέση θα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε καθιστό ποδήλατο. Η προπόνηση είναι εξίσου αποτελεσματική αλλά με ταυτόχρονη στήριξη της πλάτης.