Είναι σίγουρο ότι σχεδόν όλοι μας έχουμε νιώσει αρκετές φορές στη ζωή μας φούσκωμα στο στομάχι. Εκείνη τη δυσάρεστη αίσθηση στην κοιλιά, σαν το στομάχι να είναι υπερφορτωμένο, τόσο που να πιέζει ακόμη και το κάτω μέρος της κοιλιάς μας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν φούσκωμα και δεν είναι πάντα αποτέλεσμα κακών συνηθειών. Μερικά παραδείγματα είναι: τα ακανόνιστα γεύματα ειδικά το αργοπορημένο βραδινό δείπνο που ακολουθείται από ξάπλωμα στο κρεβάτι και ύπνο, η μεγάλη κατανάλωση μπρόκολου ή ένα ποτό που ήπιατε χρησιμοποιώντας καλαμάκι την προηγούμενη ημέρα! Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν η κοιλιά πρήζεται!

Οι δύο κυριότεροι λόγοι που προκαλούν αυτό το φούσκωμα μέσα στο σώμα μας είναι:
  • η αυξημένη πρόσληψη αλατιού: σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, οδηγεί στην υπερβολική κατακράτηση νερού στο σώμα μας, που τελικά οδηγεί σε φούσκωμα.
  • τα αέρια που δημιουργούνται μέσα στο σώμα μας είτε από τη διάσπαση των ίδιων των τροφών είτε από την κατάποση αέρα, όπως πχ χρησιμοποιώντας καλαμάκι

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο καθένας μας είναι διαφορετικός και το ίδιο ισχύει και για το στομάχι μας. Ενδέχεται συγκεκριμένες τροφές να μην χωνεύονται το ίδιο εύκολα από όλους. Εάν το φούσκωμα είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό διατροφολόγο για να εντοπίσετε ποια τρόφιμα σας ενοχλούν και να τα αποφεύγετε.

Υπάρχουν κάποιες τροφές οι οποίες βοηθούν γενικότερα στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα τη μικροχλωρίδα του και προσφέρουν ανακούφιση από το φούσκωμα:

Γιαούρτι
Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και στο γάλα διότι δεν μπορούν να διασπάσουν το σάκχαρο του γάλακτος. Το γιαούρτι από την άλλη διαφέρει στη σύστασή του ενώ τα ένζυμα και τα ενεργά βακτήρια που περιέχει το καθιστούν φρουρό της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Μπανάνες
Η μπανάνα είναι ένα αρκετά χορταστικό φρούτο, τόσο που να νομίζεις ότι έχεις καταναλώσει ένα ικανοποιητικό γεύμα. Περιέχει πολλές φυτικές ίνες και κάλιο, στοιχεία ιδανικά για να μειώσουν την υπερβολική κατακράτηση νερού στο σώμα.

Καρπούζι
Το καρπούζι περιέχει 92 τοις εκατό νερό και πολύ κάλιο. Δημιουργήστε ένα μείγμα από καρπούζι, αγγούρι, λεμόνι και δενδρολίβανο. Ο ισορροπημένος συνδυασμός νατρίου και καλίου σε συνδυασμό με τις διουρητικές ιδιότητες του καρπουζιού θα σας ανακουφίσουν αμέσως.

Φασόλια και φακές
Πολλές φορές, το φαινόμενο της φουσκωμένης κοιλιάς παρατηρείται σε άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε νάτριο αλλά φτωχές σε κάλιο και φυτικές ίνες. Τα όσπρια και ειδικά οι φακές είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της πέψης. Επίσης, τα ξερά φασόλια αλλά και τα φασόλια σόγιας είναι πλούσια σε κάλιο, οιστρογόνα και πρωτεΐνες
ανακουφίζοντας έτσι ακόμη και από τους πόνους της περιόδου.